Hypertension (ជំងឺលើសសំពាធឈាម)
រៀបរាប់ទំនាក់ទំនងអាហាររូបត្ថម្ភ
និង បែបបទការរស់នៅនឹងការប្រឈមមុខ
នឹងជំងឺលើសសំពាធឈាម
|
ជំងឺលើសសំពាធឈាម គឺបណ្ដាលមកពីអ្នកដែលមានប៉ូតាស្យូមច្រើនពេកនៅក្នុងឈាម
។ ប៉ូតាស្យូមច្រើនបំផុតនៅក្នុងរាងកាយ (98%)
ត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងកោសិកានិងសរីរាង្គ។ មានតែមួយចំនួនតូចដែលសាយភាយនៅក្នុងឈាម។ ប៉ូតាស្យូមជួយឱ្យសរសៃកោសិកាប្រសាទ
និង កោសិកាសាច់ដុំ រួមមានបេះដូងដំណើរការបានត្រឹមត្រូវ ។ តម្រងនោមរបស់មនុស្សជាធម្មតារក្សាកម្រិតប៉ូតាស្យូមនៅក្នុងឈាម។
ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកមាន ជំងឺតម្រងនោមនោះជាមូលហេតុមួយនៃការលើសសំពាធឈាម ដោយសារតែកម្រិតប៉ូតាស្យូមកើនឡើង។
អាហាររូបត្ថម្ហក៏អាចជាបញ្ហាប៉ះពាល់ដល់កាកើនឡើងនៃចំនួនប៉ូតាស្យូមក្នុងឈាមផងដែរ។ ជំងឺលើសសំពាធឈាមនេះត្រូវ
បានចាត់ទុកថាជាជំងឺមួយគំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិត។
II. មូលហេតុនាំអោយមានជំងឺលើសសំពាធឈាម
![*](file:///C:/Users/KONGVI~1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif)
មូលហេតុទូទៅនោះគឺការកើននៃសារធាតុប៉ូតាស្យូម
នាំអោយលើសសំពាធឈាមគឺទាក់ទងដូចតទៅ:
·
បញ្ហាតម្រងនោម
·
ទឹកអាស៊ីតច្រើនពេកនៅក្នុងឈាម, ដូចជាពេលខ្លះគេឃើញនៅក្នុងជំងឺទឹកនោមផ្អែម
·
របបអាហារប៉ូតាស្យូមខ្ពស់
(ចេក,
ក្រូច, ប៉េងប៉ោះ របបអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់, ជំនួសអំបិល, ថ្នាំគ្រាប់ប៉ូតាស្យូម)
![*](file:///C:/Users/KONGVI~1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif)
·
ការញៀនស្រាឬការប្រើប្រាស់ថ្នាំញៀនធ្ងន់ដែលបណ្តាលអោយបំផ្លាញនៃកោសិកាសាច់ដុំ (rhabdomyolysis)
សរសៃសាច់ដុំមួយដែលមានលទ្ធភាពនៅក្នុងការនាំយកប៉ូតាស្យូមទៅក្នុងឈាម
·
ការបំផ្លិចបំផ្លាញកោសិកាឈាមក្រហមដោយសាររបួសធ្ងន់ធ្ងរឬមានការរលាក
·
ការប្រើប្រាស់ថ្នាំគ្រាប់ប៉ូតាស្យូម
III. អាហាររូបត្ថម្ហនាំអោយមានជំងឺលើសសំពាធឈាម
អាហារដើរតួនាទីយ៉ាងធំនៅក្នុងកម្រិតប៉ូតាស្យូមដែលធ្វើអោយមនុស្សមានសុខភាពល្អ។
ខាងក្រោមនេះគឺជាគន្លឹះនៃអាហារូបត្ថម្ភដែល អាចជួយកាត់បន្ថយរោគសញ្ញាជំងឺលើសសំពាធឈាមបានដូចជា:
·
ផ្អាកការបរិភោគម្ហូបអាហារដែលសង្ស័យថាមានជាតិ
allergens ដូចជា ទឹកដោះគោ cheese និង ការ៉េម ស្រូវសាឡី (gluten) សណ្តែក ពោត ហើយនិងអាហារមានការបន្ថែមសារធាតុគីមី។
·
ជៀសវាងអាហារដែលមានផ្ទុកបរិមាណប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ក្នុងនោះរួមមាន
ផ្លែចេក សណ្ដែកបាយ ដំឡូង ត្រី salmon ផ្លែប៉េងប៉ោះ និង ផ្លែឪឡឹក។
·
ជៀសវាងការបរិភោគអាហារ
ដូចជា នំប៉័ងជ្រុង pasta និងស្ករ។
·
ជៀសវាងបរិភោគសាច់ក្រហម
(សាច់គោ សាច់ជៀម) និងសាច់គ្មានខ្លាញ់
ឬ សណ្តែកដែលមានប្រូតេអ៊ីន។ កំណត់ការទទួលទានសាច់កែច្នៃដូចជាអាហាររហ័ស (fast foods) and lunch meats។
·
ប្រើប្រាស់ប្រេងចម្អិនអាហារមិនប៉ះពាល់សុខភាពដូចជាប្រេងអូលីវឬប្រេងដូង។
·
កាត់បន្ថយឬបំបាត់សារធាតុខ្លាញ់ដែលយកមកប្រើនៅក្នុងការផលិតនំដុតដូចជា
នំ crackers នំ cookies នំដំឡូងបារាំង
នំខេក នំដូណាត់អាហារកែច្នៃ
និង អាហារប៊ឺ (margarine)។
·
ជៀសវាងការសេពគ្រឿងស្រវឹងនិងថ្នាំជក់។
ចូរទៅពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យមុននឹងប្រើផលិតផលដែលមានជាតិកាហ្វេអ៊ីនមានផលិតផលដូចជាតែនិងភេសជ្ជៈ។
ផលប៉ះពាល់និងថ្នាំជាតិកាហ្វេអ៊ីនមានលក្ខខណ្ឌជាច្រើន។
·
ផឹកទឹកអោយបានច្រើនពីព្រោះ
កង្វះជាតិទឹកអាចធ្វើឱ្យលើសសំពាធឈាម ។
·
ប្រសិនបើអាចធ្វើលំហាត់ប្រាណ
30 នាទីជារៀងរាល់ថ្ងៃ ឬ 5 ថ្ងៃក្នុងមួយសប្ដាហ៍។
·
ជៀសវាងការផឹកទឹកផ្លែ
Noni
(citrifolia Morinda)ដែលមានអត្រាខ្ពស់នៃប៉ូតាស្យូម។
ដកស្រង់ចេញពី: Hyperkalemia | សាកលវិទ្យាល័យនៃមជ្ឈមណ្ឌលវេជ្ជសាស្ត្ររដ្ឋMaryland
IV ការព្យាបាលជំងឺលើសសំពាធឈាម
ការព្យាបាលជំងឺលើសសំពាធឈាមអាចនឹងរួមបញ្ចូល វិធានការដូចខាងក្រោម:
·
កម្រិតទាបនៃរបបអាហារប៉ូតាស្យូម
(សម្រាប់ករណីស្រាល) ។
·
បញ្ឈប់ការប្រើថ្នាំដែលបង្កើនកម្រិតប៉ូតាស្យូមក្នុងឈាម។
·
ចាក់តាមសរសៃឈាមវ៉ែននៃជាតិស្ករនិងអាំងស៊ុយលីនដែលជំរុញចលនានៃប៉ូតាស្យូមពីចន្លោះក្រៅកោសិកាត្រឡប់មក
ចូលទៅក្នុងកោសិកា។
·
ប្រើថ្នាំបញ្ចុះទឹកនោម( diuretics) ដើម្បីបន្ថយការស្តុកទុកប៉ូតាស្យូមហើយ
បញ្ចេញប៉ូតាស្យូមនៅក្នុងទឹកនោម។
Post a Comment